Wegwijzer naar aangepaste sport
Uniek Sporten

Wegwijzer naar aangepaste sport

Vind met een beperking maar eens een-twee-drie een geschikte sportvereniging. Bestaat er wel zo’n club en is daar wel voldoende kennis van aangepast bewegen? Het sportloket Uniek Sporten bemiddelt bij deze zoektocht. “Ik ben nu al heel goed in de houdgreep en heupworp.”

“Ik wil graag sportief zijn, lenig en sterk”, vertelt Morgan (13), die wat tijd nodig heeft om uit zijn woorden te komen. Morgan heeft een autistische stoornis, waardoor hij niet snel informatie kan verwerken en wat meer tijd nodig heeft om instructies te begrijpen. Judo leek hem erg leuk. Maar waar vind je een judovereniging die een autistische jongen toelaat en deskundig kan begeleiden? Zijn lerares Chantal Migo kwam met een oplossing. Ze wist van het bestaan van een speciaal sportloket voor mensen met een beperking Uniek Sporten en heeft een centrale rol gespeeld bij de bemiddeling. Toen was het snel gepiept, vertelt zijn vader: “We gingen nog dezelfde dag bij een club kijken, waar Morgan meteen kon proefdraaien.” Morgan: “Ik kreeg een judopak te leen en mocht op de mat. We moesten de meester nadoen: vastpakken van de kraag, judotrucjes, valoefeningen.”

LEREN DOORZETTEN
Uniek Sporten is een sportloket dat mensen met een beperking in contact brengt met een geschikte sportaanbieder. Van kinderen tot senioren met een lichamelijke of verstandelijke beperking, een chronische aandoening of gedragsproblematiek. Arjo Wijnhorst is het bureau gestart, omdat deze doelgroep slecht op de hoogte was van aangepaste vormen van sport en bewegen. “Ze weten vaak niet van het bestaan of hoe ze zo’n vereniging moeten vinden.”

Uniek Sporten helpt bij het zoeken. Daarnaast biedt het ondersteuning aan sportaanbieders. “Wij werken samen met diverse partners in onder meer (speciaal) onderwijs, zorginstellingen en revalidatiecentra.” Arjo weet waar hij mee bezig is. Hij zit zelf in een rolstoel, speelt vanaf zijn kindertijd rolstoelhockey en heeft dit op hoog niveau beoefend. “De sport heeft mij veel opgeleverd”, vertelt hij. “Ik heb leren doorzetten, teleurstellingen verwerken en een passie gevonden. Dat plezier wilde ik ook andere mensen gunnen.” Wat Arjo eigenlijk met Unieke Sporten doet, is het wegnemen van drempels om sport en beweging voor iedereen toegankelijk te maken. “Het sluit volledig aan bij het programma ‘Grenzeloos Actief’ van het Ministerie van VWS.”

VERENIGINGSADVIES
Een bemiddeling gaat als volgt te werk. Iemand klopt aan bij Uniek Sporten. Er wordt gevraagd welke sport hij zou willen beoefenen. Een teamsport? Of individueel, misschien wil hij wel rolstoelschermen? “Doorslaggevend is wat de potentiële sporter wel kan”, legt Arjo uit. “Wij doen vervolgens suggesties en raden aan om eens te gaan kijken bij een vereniging.” Desgewenst krijgen de aanvragers ook adviezen over eventuele financiële ondersteuning, een maatjesproject of eventuele technische aanpassingen en hulpmiddelen die benodigd zijn. Een andere service van Uniek Sporten is verenigingsadvies. Het betreft ondersteuning aan sportverenigingen bij de aanvraag van subsidies en het toegankelijk maken van accommodaties. Ook wordt nauw samengewerkt met diverse sportbonden bij de opleiding van coaches. Zo zijn er bijvoorbeeld cursussen hoe om te gaan met kinderen met een beperking. Van onwil bij verenigingen merkt Arjo niets. “Er is meer sprake van onwetendheid. Zo van: dit horen wij ook te doen maar hoe pak je zoiets aan?”

PARADEPAARDJE
Het sportloket rekent geen kosten voor de bemiddeling. Dat is mogelijk doordat het wordt gefinancierd door onder meer gemeenten. Het sportbudget staat wel onder druk, maar Arjo verwacht geen al te grote problemen. Voor de komende jaren is er door de overheden nog voldoende geld gereserveerd. Ook biedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) nog een mogelijkheid. “Doel van die wet is om de participatie te verhogen. Dat kan prima via sport en dat is toch bij uitstek wat wij doen.” Het paradepaardje van Uniek Sporten is een eigen digitaal platform. Via website en een app kan iedereen met een druk op de knop zien waar in de nabije omgeving met een beperking kan worden gesport. Je kunt kijken welke sporten er zijn, filmpjes van de sport bekijken en de locatie, tijden en contactpersonen vinden. Stap twee is dat je in contact kunt komen met een sportaanbieder en sporters die daar actief zijn. Het digitale platform wordt nu samen met het Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF uitgerold over Nederland om zo nog meer mensen met een beperking aan het sporten of bewegen te krijgen.

MEER ZELFVERTROUWEN
Zijn vader zag al gauw dat het met de begeleiding van Morgan wel snor zat. “Er waren maar liefst drie begeleidende docenten. Dat is heel goed, zo is er voldoende zicht op de groep. Ze deden de oefeningen ook heel geduldig voor en lieten de kinderen samenwerken maar ook individueel stralen.” Voor Morgan verwacht hij veel goeds. “Morgan heeft nogal moeite met sociale situaties, contacten leggen. Dankzij judo ontdekt hij nu een talent op een ander gebied. Hij kan groeien in zijn ontwikkeling en meer zelfvertrouwen krijgen, weerbaar en sterker worden.” Pestgedrag was voor vader en zoon geen motivatie. “Morgan staat zijn mannetje, maar het is wel goed dat hij leert incasseren en zich met mate te verweren.” Inmiddels heeft Morgan drie judolessen achter de rug en de smaak flink te pakken. “Ik ben al heel goed in de houdgreep en heupworp.” Sterker dan zijn vader hoeft hij niet te worden, maar de gele band vindt hij een mooi doel. Nu draagt hij nog de witte band (6e kyu) van een beginnende judo-er. En misschien wel ooit naar de Olympische Spelen, oppert zijn vader. “Nee”, zegt Morgan, “dat hoeft niet, ik wil alleen maar goed in judo worden.”

Bron: Support Magazine