“Deze doelgroep heeft meer drempels te overwinnen”
Zeilen

“Deze doelgroep heeft meer drempels te overwinnen”

Arjo Wijnhorst, buurtsportcoach Arnhem: “Vijf jaar geleden ben ik bij de gemeente Arnhem in dienst getreden als buurtsportcoach en sinds 2,5 jaar werk ik onder de vlag van Uniek Sporten, het sportloket voor aangepast sporten in de regio. Uniek Sporten is ontstaan uit een pilot van de gemeente Arnhem en het speciaal onderwijs. Inmiddels werken tien gemeenten hierin samen met het onderwijs, revalidatie- en zorginstellingen. We zijn begonnen met twee buurtsportcoaches, maar zijn nu met zijn vieren. Zelf werk ik 34 uur per week. In de eerste plaats geven we sportadvies aan mensen met een beperking. Welke beweegactiviteit past bij je en waar kun je dan terecht? We geven persoonlijk advies, maar men kan ook gebruikmaken van de zoekmodule op onze website. Sinds kort hebben we zelfs een app waarmee onze doelgroep naar aanbod kan zoeken en met elkaar in contact kan komen. Per jaar geven we ruim 300 mensen persoonlijk sportadvies. Met onze website bereiken we enkele duizenden mensen, maar hoeveel mensen hierdoor passend sportaanbod vinden is niet gemeten.”

Kinderen met een beperking hebben helaas vaak het idee dat er geen vereniging is waar ze kunnen sporten

Menukaart Sportimpuls
“Het is ook onze taak om sportaanbieders te adviseren bij het opzetten van aanbod voor mensen met een beperking. Hoe kom je aan goede trainers, in hoeverre moet je accommodatie aangepast worden en hoe houd je dit aanbod goed? Samen kijken we wat we kunnen gebruiken uit de Menukaart Sportimpuls en we zijn heel blij met de nieuwe interventie Iedereen Kan Sporten, die uitstekend past bij de manier waarop wij werken. Het is niet een doel an sich om de Menukaart te gebruiken, maar waar mogelijk doen wij er ons voordeel mee.

Zoals gezegd werken we samen met verschillende gemeenten en instanties. De meest recente ontwikkeling is het zoeken naar een goede koppeling met de onlangs opgerichte sociale wijkteams. Zo zoeken we continu naar logische partners om zo veel mogelijk mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen en te houden. In dit laatste slagen we vooralsnog goed. Zo weten we dat er in deze doelgroep in de gemeente Arnhem de afgelopen vier jaar een stijging in de sportparticipatie van tien procent heeft plaatsgevonden. In diezelfde tijd is het aantal sportaanbieders gestegen van 65 naar ruim honderd.”

Ik heb zelf een beperking en weet als geen ander hoe leuk het is om te sporten

Drempels
“Net als alle andere buurtsportcoaches heb ik het doel om mensen te activeren. In het domein gehandicaptensport heb je alleen wel te maken met een doelgroep die meer aandacht vraagt. Als een kind zonder beperking op school aan een leuke activiteit heeft meegedaan, is voor hem de stap naar een vereniging niet zo groot. Kinderen met een beperking hebben helaas vaak het idee dat er geen vereniging is waar ze kunnen sporten. Het is mijn taak om die kinderen ervan te overtuigen dat ze wel kunnen sporten, dat er ook nog eens voldoende passend sportaanbod is en dat ze het dus gerust eens kunnen proberen. Ik heb zelf een beperking en weet als geen ander hoe leuk het is om te sporten. Zelf heb ik altijd fanatiek rolstoelhockey gespeeld en nu doe ik recreatief aan zeilen en zwemmen. Die liefde voor en het belang van sport breng ik graag over op anderen.

In Nederland zijn we momenteel erg aan het zoeken naar hoe we mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking aan het bewegen kunnen krijgen. Ik merk dat we resultaat boeken met onze aanpak en dat we veel vragen van andere gemeenten en regio’s krijgen. Of wij het beter doen dan andere gemeenten? Dat laat ik liever aan anderen over om te bepalen. Wel kan ik zeggen dat we met onze app vooroplopen.”

Bron: Buurtsportcoach magazine 2015
Tekst: Roelof Jan Vochteloo