Sport heeft Arjo Wijnhorst veel gebracht. Vooral veel lol, en dat gunt hij andere mensen met een beperking ook. Hij bedacht een app waarmee met één druk op de knop te zien is waar je in je eigen buurt kunt sporten. “Het aanbod is er. Je hoeft alleen maar op pad om het te ontdekken.”
“Ik ben gaan sporten door een klasgenoot van de lagere school die aan rolstoelhockey deed. Hij sleepte me mee in zijn enthousiasme. Ik raakte er snel aan verknocht. Ik heb op een hoog niveau wedstrijden gespeeld en was manager van de Nederlandse rolstoelhockeyploeg. Als je eenmaal hebt ontdekt dat iets leuk is, zet je zelf wel de volgende stap.
Dat sporten gezond is en bijdraagt aan de participatie weten de meeste mensen met een beperking wel. Lol er in hebben, samen met anderen plezier maken, is voor mij de belangrijkste drijfveer om te sporten. Anders ervaar je de andere voordelen immers ook niet. Maar waar twee op de drie Nederlanders op een of andere manier aan sport of beweging doen, is dat bij mensen met een beperking jammer genoeg slechts één op de drie. En dat lage percentage is niet te wijten aan een gebrek aan faciliteiten, ook al zou je dat misschien veronderstellen. Voor negen op de tien mensen met een beperking bestaat wel degelijk een geschikte sport, maar dat beseffen ze niet. Gewoon, omdat ze zich er ooit bij hebben neergelegd dat sporten met hún beperking uitgesloten is. Een afgesloten hoofdstuk.”
Nieuwe ervaringen
“Ik herken dat wel. Ik vraag me ook wel eens af: gaat dat wel lukken met mijn beperking? Ik had het bijvoorbeeld met autorijden. Rijles nemen kwam niet in mijn hoofd op, totdat een vriend zijn rijbewijs haalde in een aangepaste auto. Als hij met zijn beperking kan autorijden, waarom zou ik het dan niet proberen, vroeg ik me toen af. Je realiseert je vaak niet wat allemaal mogelijk is, simpelweg omdat je het nooit hebt gezien of er nooit bij hebt stilgestaan. Ik ben gaan rolstoelhockeyen en autorijden omdat anderen me meesleepten. Ze hebben me geïnspireerd, waarschijnlijk zonder het zich bewust te zijn. Want je moet je wel open durven stellen voor nieuwe ervaringen en vervolgens moet je zélf op pad om het allemaal te ontdekken. Zo heb ik vorige zomer voor het eerst gezeild. Ik heb me laten meetronen door mensen die ik kende van mijn werk. Ik veronderstelde altijd dat zeilen voor mij niet was weggelegd. Je moet ervoor uit je rolstoel en uit je comfortzone komen, en je overleveren aan de elementen. Tot mijn verrassing vond ik het juist heel bevrijdend om het samenspel van wind en water te ervaren. Het smaakt naar meer.”
Niet opgeven
“Durf eens iets uit te proberen. Het kan veel opleveren, is mijn ervaring. Dat was ook mijn belangrijkste drijfveer om een jaar of zeven geleden vanuit een gespreid bedje in de accountancy een studie sportmanagement te gaan volgen. Daardoor heb ik nu deze mooie baan als coördinator aangepast sporten. Ik wil mensen met een beperking stimuleren te gaan sporten, omdat het mijzelf zo veel heeft gebracht. Het heeft me geholpen om te worden wie ik was. Ik heb een aantal basisvaardigheden geleerd, zoals winnen en verliezen en daar in een team samen mee omgaan.Niet opgegeven bij de eerste de beste tegenslag sluit ook aan op de mentaliteit waarmee ik ben opgevoed. Eigenlijk besefte ik al op de lagere school dat ik naar mijn mogelijkheden moest kijken in plaats van naar onmogelijkheden. Net als de meeste jongetjes had ik toen vriendjes die voetbalden. Door mijn spierziekte (SMA, spinale musculaire antrofie; red.) was dat voor mij uitgesloten. Maar zíj kunnen niet rolstoelhockeyen, bedacht ik dan. We hebben allemaal wel iets wat we niet kunnen.”
Elkaar motiveren
“De website en de app laten zien dat er voor bijna iedereen wel een sport bestaat, ook voor iemand met een bijzondere beperking. Ik hoop dat het mensen aanzet tot actie. Komend najaar willen we de app uitbouwen met een community, zodat mensen de mogelijkheid hebben met elkaar in contact te komen. Verenigingen doen veel om mensen met een beperking binnen te halen. Op de adressen die in de app zijn opgenomen, staan trainers en coaches klaar om hen te begeleiden. Maar uiteindelijk kunnen mensen met een beperking het beste elkáár inspireren en motiveren om te gaan sporten. Ik hoop dat men elkaar dankzij de app weet te vinden. Zelf ben ik tenslotte ook gaan sporten omdat ik toevallig iemand kende die aan rolstoelhockey deed. Zo gaat dat: iemand die enthousiast is, sleurt je mee.”
Kijk voor het aangepaste sportaanbod bij jou in de buurt op unieksporten.nl.
Arjo Wijnhorst in het magazine Beleef! over Uniek Sporten en het belang van sport voor mensen met een handicap! pic.twitter.com/cgttPkbSWH
— Uniek Sporten (@UniekSporten) June 20, 2016